Vandring i Sjelle

Om vandringen i Sjelle Vinden i piletræerne og bølgende markers brusen. Travle traktorer, landrovere og Langelinie. Kirkeklokkens slag. Sagte summen af fjernstyrede biler ved vandværket og humlebier i haverne. Bonde-rock, portugisisk folkedans og latter. Påfugleskræppen …

Om vandringen i Sjelle

Vinden i piletræerne og bølgende markers brusen. Travle traktorer, landrovere og Langelinie. Kirkeklokkens slag. Sagte summen af fjernstyrede biler ved vandværket og humlebier i haverne. Bonde-rock, portugisisk folkedans og latter. Påfugleskræppen og sommerkække småfugles kvidren. Det er lyden af Sjelle!

Vi står bag kirken med lukkede øjne og lytter. En fortæller og halvtreds forventningsfulde fremmødte. Den ældste over firs, den yngste syv måneder gammel. Alle klar til at opleve Sjelle påny. Klar til at lytte til finurlige fortællinger og til sammen at sanse, se, smage, dufte, føle og fornemme vores by.

Vi lytter…

Til drabelige fortællinger om Anna Nielsdatter som med forsæt nedbrændte to af præstegårdens længer og blev halshugget for sin gerning. Og om egnens frihedskæmpere som i ly af natten hentede nedkastede våben ved Nordmarksvej og gemte dem på kirkens loft.

Til interessante og morsomme anekdoter om byens gamle huse, erhverv, slægter og sammenhold. Om savværket, som slugte al landsbyens elektricitet og larmede, så saven måtte slukkes under kirkens begravelser. Om den gamle syngende skomager-med-meget-mere, der solgte sko, øl, slik og studenter (grise) samt rådgav egnens bønder om økonomi og drift. Og om den politiske aktivisme, da sjellenerne for at sikre et politisk flertal for Naturbørnehaven Følfod efter sigende meldte sig ind i alle byrådets forskellige politiske partier.

Og endelig lytter vi til Elvis, Beatles, Dubliners og Kim Larsen i en overraskende akustisk intimkoncert ved vandværket med et læderklædt udsnit af byens oldboysband, Bon de Rok.

Vi ser… på byens mødesteder: forsamlingshuset, gadekæret, kirken og Sjelles mange hyggelige hjem og haver. Går ad den hemmelige og tilgroede kirkesti og ser for os, hvordan årtiers børn på vej til og fra den gamle skole har leget, konkurreret og kærestekysset dér.

Vi dufter… til hyldetræer og sommerblomster. Og fornemmer stanken af blod som i gamle dage flød nedad Voldbyvej fra slagteren på Bakken, mikset med ajlen fra en lækket beholder.

Vi smager… på Mattheus rosévin fra Portugal og 1980erne. På rundstykker med tandsmør stukket gennem vinduet hos den gamle bager. Og syrlig-sød forsamlingshuskage af sjellenske sammenskudsrabarber.

Vi føler… græsset, gruset, jorden og asfalten under vores fødder. Solens stråler på kinderne og vinden i håret. Historiens vingesus og Sjelles stærke sammenhold i fortid og nutid. En fortæller og halvtreds medfortællere på sporet af vores by. Føler os hjemme.