Laurbjerg

På en regnfuld lørdag lagde Laurbjerg jord og lokaler til premieren på Kultur på Hjul. Der var fuldt hus med deltagelse af 30 deltagere i alderen 5-80 år. På vandringen kunne deltagene høre, at kirken …

På en regnfuld lørdag lagde Laurbjerg jord og lokaler til premieren på Kultur på Hjul. Der var fuldt hus med deltagelse af 30 deltagere i alderen 5-80 år.

På vandringen kunne deltagene høre, at kirken er 900 år gammel og rummer både en mumificeret præst og en ung kvinde i en rød kjole. At skolelæreren i gamle dage kunne finde på at slå elevernes fingre til blods. At byen voksede, da jernbanen blev etableret. At Laurbjerg rummer den eneste virksomhed i landet der leverer maling til kunstnere. At mango og ko giver farven ”Indian yellow”. At Kastanievej før i tiden forbandt kroen og kirken. At Fru Larsens flæskesvær er de rene kunstværker. Og meget mere.

Efter to timer i regnen var det velvalgt, at frokosten bestod af velsmagende, krydret karrysuppe fra byens gourmetrestaurant.

Dagens store udfordring var workshoppen, som deltagerne på forhånd havde haft deres skepsis om. Hvad var forventningen til deltagerne? Skulle man udfolde en kunstnerisk talent, man ikke anede eksisterede? Ja, det skulle man, men på et niveau, hvor alle kunne være med. Workshoppen tog udgangspunkt i et krakkort over byen, hvorefter deltagerne med en form for linoleumstryk kreerede deres version af byen – med udgangspunkt i deres egne steder eller ønskesteder.

Anders Graae havde sat tekst og melodi til byen, som nu har fået sin helt egen sang baseret på input fra byens borgere. Sangen blev uropført i til arrangementets åbne del, hvor der var fernisering, kaffe og kage – og hvor publikum i bonus fik en minikoncert med Anders.

Med Kultur på Hjul har deltagerne opdaget eller genopdaget den by, de bor i, ved at se, lytte, smage og lugte. Nogle er opvokset i byen og har boet der hele deres liv og mødte ved dagens arrangement alligevel by-fæller, de aldrig havde set før. Og nogle var ved at sætte familieformuen til, på et væddemål om, hvorvidt kirken har et klokketårn eller ej. Alle havde en fornøjelig dag med gode oplevelser.

Her kan du finde noter af folk fra Laurbjerg som de skrev lige efter vandringen.