Saksild

Sådan forløb dagen Lørdag d.18. marts 2017 begyndte køligt og blæsende. Fra morgenstunden var der regn og slud i luften ved Saksild strand, hvor vandringen skulle finde sted. Heldigvis mødte folk op i store jakker …

Sådan forløb dagen

Lørdag d.18. marts 2017 begyndte køligt og blæsende. Fra morgenstunden var der regn og slud i luften ved Saksild strand, hvor vandringen skulle finde sted. Heldigvis mødte folk op i store jakker og varme huer, og midt på formiddagen klarede vejret op.

Vandringen var en gåtur langs stranden med afstikkere til plantagen, klitterne, de yderste og ældste sommerhuse og Plantningsselskabets grund. Byvandrer Pernille Helberg Stentoft fortalte historier fra stranden og det omkringliggende område, og gode lokale fortællere fortalte med undervejs og bidrog med endnu flere anekdoter fra før og nu. Fortællingerne blev suppleret med oplevelser til sanserne. Et sted blev der serveret koldskål med hjemmeristede havregryn, som man spiste dem, når Jens var ved stranden med sin familie i 1950´erne. Et andet sted med udsigt til Saxild badeholtel sang deltagerne en revyvise fra 1930´erne på melodien Under den hvide bro – Nede ved Saksild strand.

Fra stranden fortsatte vandringen op i sommerhusområdet, hvor ruten bla. gik forbi Danmarks ældste minigolfbane, som var ved at blive gjort klar til endnu en sæson. Flere steder blev der vist fotografier fra Saksild strand i gamle dage. Sidste stop var Restaurant Bondehuset, hvor Lisbeth Bonde fra Saxild-Nølev lokalhistoriske arkiv fortalte husets spændende historie, mens Bondehuset bød på fadøl og vand.

Efter vandringen og masser af vind i kinderne (og muligvis trætte ben) gik turen til Saksild kulturhus, hvor der var skøn buffet med lækkerier fra restaurant Himmel og hav – dampede blåmuslinger, farvestrålende salater, hummus med mere, og hygge ved langbordet.

Herefter præsenterede Helle Nielsen, som er bibliotekar på Odder bibliotek og lokal tovholder for Kultur på hjul, programmet for resten af dagen og bød velkommen til billedkunstner Joaquin Zaragoza. Joaquin skulle stå for eftermiddagens kunstworkshop, og han fortalte nu om, hvad workshoppen gik ud på.

Deltagerne skulle lave billeder af steder fra deres by, Saksild, enten steder, der var del af vandringen eller andre steder i byen. Der skulle tegnes på skum-ark. Arkene blev til en slags trykplader, som tilsammen blev til et stort fælles tryk. Undervejs var der tid til kaffe og roulade.

Da trykket var færdigt og hængt op, var der fernisering, hvor Joaquin sagde lidt om processen og resultatet. Folk virkede glade og stolte over det færdige fælles billede, og der blev serveret vin.

Mens billedet blev beundret, blev der sat stolerækker op til den afsluttende koncert. Sangskriver Anders Graae havde i anledning af Kultur på hjul skrevet en helt ny sang om Saksild, og den blev fremført sammen med flere andre af hans sange. Der blev lyttet særligt intenst, da Saksild-sangen blev spillet, både midt i koncerten og som afslutning. Måske sad folk og genkendte deres by, lod den sive ind sammen med musikken, mens eftermiddagssolen skinnede udenfor kulturhuset.

Helle rundede dagen af og sagde tak til de engagerede deltagere og alle, der havde bidraget både forud for og på selve dagen. Sådan sluttede en god dag i Saksild med Kultur på hjul.