Brundby fra alle vinkler
Solen og de gode anekdoter skinnede om kap i Brundby, da byen havde besøg af Kultur på hjul-projektet i weekenden. Dagen startede med en maraton-byvandring og sluttede med workshop og koncert ved stubmøllen
Det er ikke hver dag, en vandring gennem Brundby tager næsten fire timer. Men det var tilfældet, da byvandrer Pernille Stentoft tog godt 30 deltagere med rundt i den samske landsby lørdag den 17. juni som en del af Kulturring Østjylland-projektet Kultur på hjul.
Byvandringen var egentlig kun programsat til at vare to timer, men når man er i godt selskab og får en anledning til at hive historien og de gode mindre frem, så har tiden det med at gå. Så selvom ruten kun var nogle få kilometer lang, blev hver gjort plads til masser af stop undervejs, hvor både byvandrer Pernille Stentoft og en del af deltagerne fik mulighed for at fortælle om byens brogede historie.
Undervejs gik turen blandt andet forbi Granhøj, hvor pigerne i gamle dage gravede tronstole med fantastiske udsigter, og gården Egebjerggård, hvor ejeren, Ellen Koldby Jensen, viste sin idylliske have frem og blandt andet fortalte om anlæggelsen af Samsøs første vinmark. Der var også stop ved blandt andet byens første skole fra 1725, samt møllestubben og landbrugsmuseet.
Kreative ideer og fællessang
Efter den lange byvandring gik turen til et telt ved stubmøllen, hvor resten af dagens program blev afviklet. Først skulle deltagerne igennem en kreativ workshop, hvor de med limpistoler og diverse materialer skulle omsætte udviklingsideer om byen til fysiske minimodeller.
Det var arkitekt Sidsel Effersøe, der styrede workshoppen, og resultatet blev mange fine bud på næste udviklingsskridt i Brundby. Der var blandt andet flere forslag om at vække møllestubben fra sin tornerosesøvn – for eksempel ved at etablere et rundt tre-etagers byggeri som skulle fungere som shelter, oven på stubben.
Dagen sluttede med en intimkoncert for de fremmødte. Sangskriver Anders Graae kiggede forbi med sin guitar og gav blandt andet sit bud på, hvordan Brundby lyder som sang. Han fremførte den nye sang to gange, så de fremmødte fik mulighed for at synge lidt med anden gang. En god fælles afslutning på en dag i landsbyfællesskabets tegn.
Brundbysangen og billeder fra dagen vil i øvrigt dukke op på projektets hjemmeside www.kulturpaahjul.dk i løbet af de kommende uger.