Nordby

Nordby på Samsø får besøg af Kultur på hjul d. 10. september 2016. Pernille Stentoft tager først byens borgere med på en sansevandring og derefter byder kunstner Joaquin Zaragoza på workshop. Pernille Helberg Stentoft Kulturformidler …

Nordby på Samsø får besøg af Kultur på hjul d. 10. september 2016. Pernille Stentoft tager først byens borgere med på en sansevandring og derefter byder kunstner Joaquin Zaragoza på workshop.

Pernille Helberg Stentoft

Kulturformidler

Byvandring og toner om lugekoner

Det blev en dag med masser af spændende historier og ny kunst, da projektet Kultur på hjul gæstede Nordby lørdag den 10. september. Dagen sluttede med afsløringen af en helt ny sang om Nordby
I de seneste måneder har Kulturring Østjyllands kuntsprojekt Kultur på hjul været på turné i en række østjyske landsbyer med sin blanding af byvandring, kunstworkshop og koncert. Lørdag var turen så kommet til Nordby – og endda i strålende sommervejr. Godt 20 mennesker var mødt op til dagen, der lagde ud med en gåtur i den hyggelige landsby. Turen var guidet af kulturformidler og byvandrer Pernille Helberg Stentoft, og hun sørgede både for livlige anekdoter og noget for sanserne undervejs.

Blandt andet kunne hun berette om, hvordan kunstneren Holger Drachmann holdt sine hvedebrødsdage på Samsø ved et tilfælde – og blandt andet besøgte Nordby. Og hun fortalte om, hvordan kunstneren Asger Jorn i sine fattige ungdomsår havde holdt ferie på Samsø og “lånt” af de lokales grøntsager for at holde sig mæt. Jorn vendte senere tilbage til Nordby sammen med sin bror Jørn Nash og tilbragte ferien i Lille Jens´ hus ikke langt fra gadekæret.
Workshop og koncert


Efter næsten tre timers vandring med masser af fortællinger og sansninger, gik turen til Nordby Friskole. Her skulle formiddagens indtryk omsættes til et kunstværk med hjælp fra lærer og kunstner Joaquin Zaragoza. Efter et par timers intenst arbejde blev værket vist frem til en fernisering, hvor flere gæster kiggede forbi.

Dagen sluttede med en lille koncert, hvor sangskriver Anders Graae kiggede forbi med sin guitar og en håndfuld sange. Især en af sangene var ventet med spænding. Som en del af Kultur på hjul-konceptet præsenterer Anders Graa nemlig en helt ny og friskskrevet sang om den landsby, projektet besøger. I Nordbys tilfælde kom sangen til at handle om alt fra flokken af syngende lugekoner, der holder byens park fri fra ukrudt til byens mere dramatiske fortid med hærgende sørøvere fra Lübeck. Da Anders Graae opførte sangen for anden gang, kunne de fleste fremmødte allerede synge med på omkvædet, så måske er en ny fællessang for Nordby blevet født?
Næste stop: Besser


Kultur på hjul-projektet forlader i øvrigt ikke Samsø endnu. Lørdag den 8. oktober går turen til Besser, hvor der også venter byvandring, kunstworkshop og koncert. Indtil da kan alle interesserede kigge forbi Kultur på hjuls hjemmeside, hvis de vil høre den nye Nordby-sang og se en video fra hele arrangementet.